fbpx
+382-67-025-125 paradigmango@gmail.com

Putem Projekta Distribucije Sjemena 2020, obezbjedili smo sjemenski materijal za 68 porodica u ruralnim dijelovima Crne Gore kako bismo im pomogli da povećaju proizvodnju hrane za svoja domaćinstva, ali i za ugrožene porodice u njihovim lokalnim zajednicama.

mne seed project 2020 grafikon
66.7% odobrenih od 102 primljenih aplikacija

Otvoren poziv za prijave je bio postavljen na sajt partnerske organizacije na ovom projektu, Regionalne Razvojne Agencije za Bjelsicu, Komove i Prokletije. Poziv je bio otvoren za porodice koje se bave seoskim turizmom. Primili smo 102 prijave, od kojih je 68 odobreno prema kriterijumima naznačenim u pozivu.

Finansiranje je obezbijedila američka organizacija Spirit of America, koja je takođe postavila formu za prikupljanje sredstava na svom sajtu, na taj način pozivajući američke građane da se solidarišu sa crnogorskim zajednicama. Ambasada SAD u Podgorici je učestvovala u promotivnim aktivnostima i pomogla u sijanju sjemena kod korisnika programa.

Evo šta je Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, gospođa Džudi Rajzing Rajnke, imala da kaže o projektu.

Pogledajte video o nedavnoj posjeti ambasadorke Rajnke prelijepom selu Podbišće u mojkovačkoj opštini, tokom koje je imala priliku da vidi kako teče projekat „Distribucija sjemena #CrnaGora“. Ovaj projekat finansira američka neprofitna organizacija „Spirit of America“, a sprovode lokalne nevladine prganizacije „Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije“ i „Paradigma“. Projektom je obezbijeđeno 30 vrsta sjemena koja su kupljena lokalno za 68 domaćinstava, koja se bave ruralnim turizmom. Sadni materijal uključuje:🥔 6 000 kg sadnog krompira🧅 1 400 kg sadnica luka🌽 670 kg žitarica🌶 24 000 sadnica paprike🥦🥬🥒 i više od 50 000 sadnica drugog povrća. U Podbišću nas je ugostila divna porodica Tomović 👏 koja je jedna od korisnica projekta, dok se #SviZajedno oporavljamo od krize #COVID19. Ovako izgleda partnerstvo Sjedinjenih Država i Crne Gore. #FriendPartnerAlly #USPartnerMNE #SOACovid19Response🇺🇸🇲🇪🇺🇸🇲🇪🇺🇸🇲🇪*** Check out this video about Ambassador Reinke’s recent visit to Podbišće, a beautiful village in the #Mojkovac municipality to see our #Montenegro Seed Project in action! This project, funded by @spiritamerica and implemented by local partners Regional Development Agency (RDA) for Bjelasica, Komovi and Prokletije and the NGO Paradigma @meanderbug, has provided 68 households involved in rural tourism with almost 30 types of locally-sourced seeds, including:🥔 6,000 kg of potato slips🧅 1,400 kg of onion sets🌽 670 kg of grains🌶 24,000 pepper seedlings🥦🥬🥒 and more than 50,000 other vegetable seeds. In Podbišće, we were hosted by the wonderful Tomović family, who are one of the families who have benefited from the project, as we #AllTogether rebound from the #COVID19 crisis.This what the 🇺🇸 U.S.- 🇲🇪Montenegrin partnership looks like. #FriendPartnerAlly #USPartnerMNE #SOACovid19Response

Posted by U.S. Embassy Podgorica on Tuesday, June 2, 2020

Spirit of America je radila sa Ambasadom SAD u Crnoj Gori i sa lokalnim partnerima, uključujući Regionalnu Razvojnu Agenciju i Paradigma NVO, kako bi pomogli farmerima da proizvodi više hrane i da dijele svoje proizvode sa komšijama.

Gospođa Džudi Rajzing Rajnke, Ambasadorka SAD u Crnoj Gori

U septembru je naš tim posjetio porodicu Jokić na katunu Čakor, zajedno sa Ambasadorkom i timom Regionalne Razvojne Agencije. Zadovoljstvo nam je što je do sada, na osnovu izvještaja trećine učesnika, oko 3 tone hrane dostavljeno onim ljudima kojima je bila potrebna pomoć

https://www.facebook.com/montenegro.usembassy/posts/10158832337004712