fbpx
+382-67-025-125 paradigmango@gmail.com

Zahvaljujući godinama istraživanja i mjesecima planiranja, uzbuđeni smo što predstavljamo novi, održivi pristup poljoprivredi u Crnoj Gori kako bismo pomogli proizvodnju hrane tokom rane i kasne sezone. Nova Moba – Projekat podrške domaćoj proizvodnji hrane finansira Ambasada SAD u Crnoj Gori.

Naš tim je identifikovao razne faktore koji su imali negativan uticaj na održivost u proizvodnji hrane i ograničenja koja su nastala kao rezultat pandemije COVID-19 virusa tokom 2020. godine. Neki od ključnih faktora uključuju:

  1. Proširivanje sezone uzgoja
  2. Proširivanje kapaciteta uzgoja u ograničenom prostoru
  3. Podizanje svijesti i kreiranje prilika za društvo da učestvuje u pomoći ljudima iz svoje zajednice

Posvećeni prinicipima održivosti, krećemo u implementaciju rješenja koje nudi regenerativna agrikultura, koristeći se kombinacijom tradicionalnih i modernih metoda kako bismo uposlili inovacije za dobrobit zajednica. Više informacija o inovativnim rješenjima će biti dostupno tokom vremena, a vrhunac rada se ogleda u 3 inicijative koje će biti u potpunosti implementirane tokom 12-omjesečenog perioda.

 

novamoba_aleksandar_novovic

Pomoć Humanitarcima

Putem ove incijative ćemo izgraditi 7 staklenika sa po 6-10 zelenih tornjeva u minimum 6 opština na nivou Crne Gore kako bi se hrana uzgajala prvenstveno tokom pred i post sezone, a kasnije i tokom zime kako se projekat bude razvijao.

Instant Bašta

Inicijativa Instant Bašta podrazumijeva distribuciju 120 funkcionalnih zelenih tornjeva porodicama koje se suočavaju sa ekonomskim poteškoćama ili onima koji žele da proizvode hranu za nesnađene u svojoj zajednici.

Mobilna Aplikacija

Inicijativa Mobilna Aplikacija će obezbjediti informacija i povezivanje unutar zajednica kako bismo zajedno radili na stvaranju zdrave sredine za sve.

Budite u toku

Ove inicijative su veće od nas samih, ali zajedničkim radom svih nas možemo postići više. Cijenimo sve one koji već daju doprinos volonitranjem i one koje su iskazali interesovanje da pomognu. Ponovo pogledajte ou stranicu, naše kanale na društvenim mrežama (koristimo #novamoba) i blog stranicu za više informacija o razvoju projekta i načinima učešća. Ako budemo radili zajedno, možemo izgraditi zajednicu koja je otporna na krize. Zajednicu od koje korist imaju svi.